Viime vuosien aikana erilaisten rakennusmateriaalien CO2-päästöjen tunteminen on noussut entistä suurempaan rooliin.
– Todistamme parhaillaan paradigman muutosta, jossa teräksen ostaja haluaa mahdollisimman suuren kilomäärän sijaan hankkia mahdollisimman vähän CO2-kiloja. Tämä on nykyään niin olennainen osa suunnitteluprosessia, että suunnittelijoiden on pyrittävä optimoimaan suunnittelemiensa rakenteiden päästöt, väittää DELTABEAM® liiketoimintajohtaja Simo Hakkarainen.
EPD:n (tuotteen ympäristöseloste) avulla valmistaja voi raportoida vertailukelpoisia, objektiivisia ja kolmannen osapuolen verifioimia tietoja, jotka osoittavat tuotteiden ja palveluiden ympäristösuorituskyvyn.
– Kaikilla tuotteilla tai ratkaisuilla ei ole EPD:tä, mutta DELTABEAMilla® on, Hakkarainen muistuttaa.
EPD-tiedon avulla Peikko kykenee sisällyttämään CO2-laskelmat Peikko Designer® DELTABEAM SELECT -suunnitteluohjelmaan.
Miksi se on tärkeää?
Rakennusteollisuus aiheuttaa maailman CO2-päästöistä noin 40 %, ja siksi sen on löydettävä ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi. Tätä varten suunnittelijoiden on saatava luotettavat päästötiedot valitsemistaan ratkaisuista.
– Rakennuksen runko aiheuttaa 20% sen kokonaispäästöistä. Rungon sisällä rakenne kaikkine palkkeineen ja laattoineen vastaa 50% rungon päästöistä. Niinpä CO2-näkökulmasta oikean palkkiratkaisun valinta vaikuttaa merkittävästi rakennuksen kokonaispäästöihin, sanoo Hakkarainen.
DELTABEAM®-liittopalkilla on pienempi CO2-jalanjälki kuin monilla sen kilpailijoilla.
– Vertailtaessa erilaisten runkojen – puun, betonin ja teräksen – soveltuvuutta on tärkeää huomioida, kuinka ohuet välipohjat ja pitkät jännevälit ratkaisu tarjoaa. Usein DELTABEAM®-palkki mahdollistaa pidemmät jännevälit.
Kuinka CO2-laskelmat vaikuttavat DELTABEAM SELECT -mitoitustyökaluun?
– DELTABEAM SELECT:in uusi versio näyttää CO2-luvut sekä DELTABEAM® Greenille että tavallisille palkkiratkaisuille, mikä helpottaa vertailua näiden kahden välillä. Se on erinomainen työkalu, jonka avulla suunnittelija voi jo projektin alkuvaiheessa selvittää, miten on mahdollista vaikuttaa positiivisesti CO2-päästöihin oikeiden rakenteellisten valintojen ja DELTABEAMin® avulla, kertoo tuotekehitysinsinööri Salla-Mari West.
Erona aikaisemman ja uuden version välillä on kehittyneempi DELTABEAM®-palkkien optimointi, joka löytää toteuttamiskelpoisen ratkaisun aiempaa useammin. Alun perin mitoitustyökalu kehitettiin mahdollistamaan helppo palkkiprofiilien vertailu samalla ottaen huomioon kustannukset.
– Siksi algoritmi suunniteltiin ehdottamaan erilaisia DELTABEAM®-profiilivaihtoehtoja, jotta käyttäjät voivat valita parhaan mahdollisen ratkaisun projekteihinsa.
Algoritmin muutos laskee jokaiselle palkille oman CO2-jalanjäljen. Käyttöliittymä on säilytetty mahdollisimman samanlaisena kuin aiemmin.
Kokeile ohjelmaa: https://deltabeamselect.peikkodesigner.com/