Hiilineutraali Jorvin sairaala huomioi tulevaisuuden tarpeet

October, 30, 2024

Espoossa sijaitsevaan Jorvin sairaalaan rakentuu parhaillaan uusi osastorakennus.

Nykyisen sairaalan yhteyteen rakennettava uudisrakennus keskittyy erikoissairaanhoidon toiminnoille ja tulee lisäksi sisältämään sairaalan uuden pääaulan. Peikko on toimittanut kohteeseen kierrätetystä teräksestä valmistettuja ympäristöystävällisiä liittopalkkeja ja laattakannakkeita.

Pääaulan lisäksi Jorvin sairaalan uusi osastorakennus tarjoaa tilat aikuisten ja lasten vuodeosastoille, lasten poliklinikalle, synnytysosastolle, kuvantamistiloille sekä sairaalakampuksen toimintaa tukeville tiloille. Viisikerroksisen osastorakennuksen rakentaminen aloitettiin kesällä 2023 ja toiminta käynnistyy tiloissa vuonna 2026. Uuden osastorakennuksen kokonaispinta-ala tulee olemaan noin 50 000 bruttoneliömetriä.

Jorvain sairaala havainnekuva ulkoa

Kustannusarvioltaan 259 M€ hankkeen tilaaja on Helsingin yliopistollinen sairaala HUS, ja pääurakoitsijana toimii SRV. Rakennuksen arkkitehtonisesta suunnittelusta vastaa työyhteenliittymä Triangeli: Lukkaroinen Arkkitehdit Oy, UKI Arkkitehdit sekä Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy. Kohteen päärakennesuunnittelija on A-Insinöörit, ja lisäksi osan rakennesuunnittelusta on tehnyt AFRY Buildings Finland.

Vihreitä valintoja

Jorvin sairaalahanke pyrkii HUSin ympäristöohjelman mukaisesti rakentamisen hiilineutraaliuteen. Ympäristöystävällisemmästä teräksestä, jonka kierrätysaste on vähintään 90 %, valmistetut Peikon DELTABEAM® Green -liittopalkit sekä PETRA® Green -laattakannakkeet tukevat näitä ympäristötavoitteita, sillä ne mahdollistavat kaikki vakiotuotteen hyödyt ja vähentävät merkittävästi ympäristövaikutuksia. DELTABEAM® Greenin hiilijalanjälki on noin 50 % pienempi verrattuna tavanomaisiin teräsrakenteisiin. Ympäristövaikutukset on todennettu verifioidulla ympäristöselosteella, EPD:llä, jonka perusteella voidaan laskea projektikohtaiset CO2-päästöt.

”Tällä hetkellä kaikki Suomen rakennushankkeisiin toimittamamme liittopalkit ovat Suomessa valmistettuja DELTABEAM® Greenejä; ympäristövaatimukset ovat tiukentuneet ja pyrimme varmistamaan, että tarjoamme aina vähähiilisimmän vaihtoehdon. Alhainen hiilijalanjälki oli myös yksi syy, miksi Peikon ratkaisut valittiin Jorvin sairaalahankkeeseen”, kertoo Peikon projektipäällikkö Andres Ambros.

DELTABEAM Green vähähiilisemmät teräapslkit

Vähähiilisemmät DELTABEAM® Green -palkit mahdollistavat myös muuntojoustavat ja monikäyttöiset tilat, joita voi muokata rakennuksen elinkaaren aikana tarpeen mukaan. Matalien välipohjien ansiosta talotekniikan asennukset sujuvat mutkattomasti ja ilman tarpeettomia tasoeroja käytävien ja huoneiden kattopinnoissa. DELTABEAM® on teräspalkki, joka valetaan täyteen betonia vasta asennettuna työmaalla. Näin ollen se onkin perinteistä betonipalkkia huomattavasti kevyempi ja myös helpompi asennusvaiheessa käsitellä.

Peikko on toimittanut hankkeeseen kaiken kaikkiaan 5,4 km DELTABEAM® Green -liittopalkkeja sekä lähes 80 PETRA® Green -laattakannaketta. Huomattavat toimitusmäärät jaettiin lohkoihin ja työmaalle tehtiin täsmätoimituksia, joiden avulla varmistettiin, että oikeat tuotteet olivat paikalla oikeaan aikaan. Tiuhaan rakennetulla alueella ja toiminnassa olevan sairaalan viereisellä rakennustyömaalla oikea-aikainen logistiikka on tärkeässä roolissa, sillä varastointimahdollisuutta ei paikan päällä ole.

Yhteistyössä aikataulutavoitteet saavutettiin

Allianssimuotoisena toteutetussa hankkeessa alun suunnittelutyö tapahtui jaetussa Tekla-mallissa. Shared model -toimintamalli mahdollistaa reaaliaikaisen työskentelyn yhdessä tietomallissa, jolloin kaikki hankkeen osapuolet pysyvät muutoksissa ajan tasalla ja virheiden riski minimoituu. Samassa tietomallissa oli A-Insinöörien lisäksi toisena rakennesuunnittelijana myös AFRY Buildings. Vaikka kahden rakennesuunnittelijan työskentely samassa mallissa on melko harvinaista, yhteistyö sujui kuitenkin hyvässä hengessä ja onnistuneesti aikataulussa. Lisäksi yhteydet työmaan, suunnittelijoiden ja tavarantoimittajien välillä ovat pysyneet yllä koko hankkeen ajan.

”Työmaan ja asennusryhmän ennakoiva suunnittelu sekä jatkuva viestintä ja tiedotus pitivät kaikki osapuolet ajan tasalla hankkeesta ja helpottivat yhteistyötä. Olemalla lähellä asiakasta helpotamme heidän arkeaan ja näin annamme heille mahdollisuuden keskittyä vain ja ainoastaan omiin töihinsä – täyden kympin asiakastyytyväisyys on tavoitteemme”, kuvailee Ambros.

SRV:n Tomi Heinonen toimi allianssin projektipäällikkönä ja hän kehuu erityisesti mutkatonta ja sujuvaa yhteistyötä allianssin eri osapuolten välillä sekä onnistuneita rakennesuunnitteluratkaisuja. Peikon toimitukset sekä mittatarkat liittopalkit oli hyvin suunniteltu ja ajallaan, mikä nopeutti asennustyötä.

”Peikon DELTABEAM® Green edesauttoi merkittävästi hankkeen vähähiilisyysvaatimusten täyttymistä. Lisäksi DELTABEAM® helpottaa talotekniikkasuunnittelijoiden ja -asentajien työtä; tasainen alakatto on lähtökohtaisesti kaikissa sairaalahankkeissa tavoitteena. Kun teräksen hinta hankkeen alkumetreillä nousi, harkitsimme vaihtoa betonipalkkeihin. Kustannus- ja asennusaikavertailujen pohjalta DELTABEAM® oli kuitenkin optimaalisin ja kokonaisedullisin vaihtoehto. Nyt kun hanke alkaa valmistua, voimme olla tyytyväisiä tekemäämme ratkaisuun”, kiittää Heinonen.

Jorvin uusi osastorakennus havainnekuva sisältä

Muuntojoustavuus pidentää rakennusten elinkaarta

Jorvin sairaalahankkeen vastaavana rakennesuunnittelijana toiminut A-Insinöörien Aleksi Jutila kertoo, että hanke oli logistisesti ja aikataulullisesti haastava, mutta kaikki osapuolet joustivat tarpeen vaatiessa ja pystyivät nopeallakin aikataululla muuttamaan suunnittelun painopistettä.

Tavallisimpien rakenneratkaisujen lisäksi kohteen IV-konehuoneen alakattoon valmistettiin myös kaksiosaisia erikoispalkkeja, jotka koostuivat kahdesta yhteen hitsatusta DELTABEAMista®. Niiden avulla vesikaton kaadot saatiin tehtyä yläpohjan runkorakenteella ja pilareiden määrää onnistuttiin vähentämään ja tilaa tuli lisää.

Jutila kuvailee: ”DELTABEAM® rakenteena mahdollistaa monenlaista. Matalat välipohjat jättävät tilaa talotekniikan asennukselle, ja pitkät jännevälit vähentävät pilareita ja luovat helpommin käytettävää tilaa. Sairaalarakentamisessa tilaratkaisut usein muuttuvat suunnitelmien edetessä, mutta muuntojoustavuutensa ansiosta DELTABEAM® sen sallii. Lisäksi palkin lisävahvistus onnistuu jälkikäteen, jos tarve niin vaatii. Vähähiilisempi kierrätetty teräs materiaalina sekä alentunut teräksen hinta ratkaisivat lopullisesti hankkeen Peikon hyväksi. Itse hankkeessa Peikon tekninen osaaminen ja hyvä asiakaskokemus olivat huippuluokkaa.”

Havainnekuvat: Arkkitehtiryhmä TRIANGELI: Lukkaroinen Arkkitehdit Oy, Arkkitehtitoimisto Tähti-Set Oy ja Uki Arkkitehdit Oy
Juttu on julkaistu Peikon lehdessä 2024.

LUE MYÖS:

Referenssi: Lyyra edustaa huippuluokan vihreää rakentamista
Peikko on valittu toimittajaksi Keilaniemen portti -rakennushankkeeseen
White paper: Toimistorakennuksen runkojärjestelmän vaikutus hiilijalanjälkeen ja kustannuksiin

Share