Kestävää kehitystä ilman uhrauksia – Kiertotalous syntyy purettavista liitoksista

Kirjoittaja Peikko Blog Team

June, 3, 2019

Kiertotalous on rakennusteollisuuden viimeisimpiä muotisanoja – ja syystä. Maailmantalouden kestävässä kehityksessä on kaupungeilla tärkeä rooli. Asutut alueet peittävät maapallomme pinta-alasta vain 3 %, mutta samanaikaisesti ne käyttävät 75 % luonnonvaroista sekä tuottavat 60-80 % kasvihuonekaasuista. Vaikka kestävien ratkaisujen tarve on huutava, on harva kuitenkaan valmis tinkimään laadusta ja mukavuudesta kaupunkialueita rakennettaessa. 

Mutta entä jos kestävä kehitys ja ympäristöystävällisyys eivät rajoittaisi käytettäviä rakennusmateriaaleja ja -tapoja, vaan ennemmin kehittäisivät ja veisivät niitä uudelle tasolle? Tällaisen mallin ovat luoneet GAAGA Architects Hollannin Amsterdamin Buiksloterhamissa. 

Vaikka Buiksloterham sijaitsee vain viiden minuutin matkan päässä kaupungin ydinkeskustasta, on siellä useita tyhjiä tontteja ja vain harvoja tunnettuja rakennuksia. Tämän vuoksi se oli täydellinen alue uuden ajan kierrätysmyönteisen rakentamisen ponnahduslaudaksi.

 

Elementtirakenteiden uudelleenkäyttöä – muutenkin kuin teoriassa 

Elementtirakenteisten rakennusten purkaminen osiin ja osien uusiokäyttö on tähän asti kuulostanut enemmän tai vähemmän utopistiselta. Kaksi asuinkerrostaloa Buiksloterham 20E:ssä tekevät kuitenkin teoriasta totista totta. Valitut liitososat ovat erityisen tärkeässä roolissa, kun pyritään luomaan osiin purettava elementtirunko. 

Kohteen rakennesuunnittelija Lievense ehdotti kattavaa Peikon liitososavalikoimaa täydentämään DELTABEAM®-liittopalkkeja. Valmiissa rakennuksessa HPKM®-pilarikengät, HPM®-harjateräspultit, SUMO®-seinäkengät, BECO®-palkkikengät, COPRA®-ankkurointijatkokset ja PCs®-konsolit takaavat, että rakennus voidaan helposti purkaa osiin kun sen aika tulee.

 

Kiertotalous on tullut jäädäkseen 

Hankkeen elementtivalmistaja Bestcon on ollut tyytyväinen Peikon liitososien asennukseen, ja uskoo toimintatavan löytävän lähitulevaisuudessa tiensä useisiin hankkeisiin. ”Tavallisen betonivalun jälkeen ei rakennusta enää voi purkaa osiin. Sen sijaan tässä toimintatavassa käytetyt ohuet kerrokset kutistumatonta laastia voidaan poistaa pulttien ympäriltä. Sen jälkeen onkin helppoa avata pultit ja irrottaa palkit ja pilarit toisistaan,” sanoo kohteen rakennusurakoitsijaa Vink Bouwta edustava työmaapäällikkö Rolf Koper.

Hanke valmistuu vuoden 2019 aikana. Tulevina vuosina Buiksloterham tullaan todennäköisesti muistamaan uranuurtajana – paikkana, jossa rakentamisen kiertotalous ensimmäisen kerran todella näki päivänvalon.

Share