Energian ostosopimukset ovat yleistymässä. Eniten niitä ovat vauhdittaneet energiakeskeiset toimijat, jotka tiedostavat kestävän kehityksen ja alhaisen hiilijalanjäljen merkityksen liiketoimintojensa tulevaisuudelle. Monilla on jopa kunnianhimoinen tavoite tulevaisuudessa käyttää ainoastaan uusiutuvia energialähteitä.
Esimerkiksi Facebook on allekirjoittanut Vattenfallin kanssa ostosopimuksen 294 MW:sta tuulivoimaa. Facebookin Pohjoismaissa sijaitsevien datakeskusten energia tuotetaan norjalaisessa Bjerkreimin tuulivoimapuistossa.
”Bjerkreimin tuulivoimapuisto on rakennettu Peikon kallioankkuriperustuksilla, mikä omalta osaltaan auttaa Facebookia saavuttamaan uusiutuvan energian tavoitteensa,” kertoo Kari Tuominen, Peikon tuulivoimaperustusten liiketoimintapäällikkö.
Myöskin kansainväliset jätit Google ja IKEA ostavat uusiutuvaa energiaa, joka syntyy Peikon vähäpäästöisten perustusten varassa.
Elinkaaren kokonaispäästöt huomioiden
Peikko on markkinoiden ensimmäinen toimija, joka on teettänyt elinkaariarvion tuulivoimaperustuksilleen.
Bionova Ltd arvioi rakennusmateriaaleja ja kuljetusta työmaalle käyttäen pilottihankkeena Ruotsin Piteåssa sijaitsevaa Markbygdenin tuulivoimapuistoa. Vertailu tehtiin kahden maanvaraisen perustusratkaisun ja Peikon kallioankkuriperustusratkaisun välillä.
”Saimme selville, että jo ennen perustuksen rakentamista tehdyt valinnat, kuten suunnittelu ja valitut teräs- ja betonityypit, vaikuttavat eniten valmiin perustuksen hillidioksidipäästöihin,” toteaa Tuominen.
Suunnittelutavasta riippuen perinteiseen matalaan maanvaraiseen perustukseen voidaan käyttää jopa 70 tonnia terästä ja 700 m3 betonia. Näin ollen materiaalivalinnoilla ja käytetyllä perustusratkaisulla on huomattava merkitys kokonaispäästöjä arvioidessa.
Suunnitteluratkaisuilla alhaisempi hinta ja pienempi hiilijalanjälki
”Nykyinen maanvarainen perustuksemme on suunniteltu erityisesti Markbygdenin tuulivoimapuistoon, ja siihen käytetään 60-80 m3 vähemmän betonia kuin aikaisempaan ratkaisuun. Lisäksi kyseisessä ratkaisussa käytetään 6 tonnia vähemmän raudoituksia. Tämä on luonnollisesti hyvä uutinen kenelle tahansa, joka murehtii hiilidioksidipäästöjä,” kuvailee Kari Tuominen.
Sokerina pohjalla, Peikko on myös onnistunut laskemaan keskimääräistä perustuskustannusta 20 000:lla eurolla. Tuomisen mukaan Peikon maanvaraisessa perustuksessa käytetään vain 80% kilpaileviin perustusratkaisuihin tarvittavista betonista ja teräksestä.
Paranneltu perustusratkaisu avainasemassa
”Syksyllä 2019 on aika tuoda markkinoille uusi paranneltu perustusratkaisumme. Perinteiseen ratkaisuun verrattuna voimme vähentää käytetyn teräksen määrää 10 000 kg:lla ja betonin määrää 500 m3:lla. Se tarkoittaa jopa 50 betoniauton kuormaa,” huomauttaa Kari Tuominen.
“Oletuksemme on, että markkinoiden trendit seuraavat alan isoja toimijoita, jotka jo tiedostavat alhaisten kokonaispäästöjen tärkeyden. Juuri siksi etsimme jatkuvasti uusia tapoja vähentää perustusratkaisujemme päästöjä.”
Katso uusin videomme.