NILCO® -liittolaattavaarna mahdollistaa hybridirakenteet, joiden jänneväli on entistä pidempi

Kirjoittaja Peikko's blog team

May, 30, 2023

Puu-betoni-liittolaattavaarna NILCO® on osa Peikon äskettäin lanseerattua PUUCO®-tuoteperhettä, joka koostuu liitososista puurakenteille. 

NILCO® valmistetaan 2mm naulalevystä taivuttamalla kiinnike U-muotoon. Naulalevylla on suuri jäykkyys, joka varmistaa hyvän liittovaikutuksen.  NILCO® siirtää tehokkaasti kuormia CLT-laatan ja pintabetonin välillä ja mahdollistaa puun ja betonin saumattoman yhdistämisen. NILCOn® avulla insinöörit ja arkkitehdit voivat suunnitella hybridirakenteisiin avoimia, muuntojoustavia tiloja, joissa on pitkät jännevälit.

Mutta on mikä tarina tuotteen taustalla? Liiketoimintajohtaja Raimo Lehtinen on ollut lukemattomien Peikon ratkaisujen takana jo yli 30 vuoden ajan. Hän kertoo kuinka NILCOn® kehitystyö alkoi autotallissa noin kolme vuotta sitten.

NILCO®-liittolaattavaarna asennetaan CLT-laattaan ja se siirtää leikkausvoimat naulalevyssä olevien ankkurien kautta sekä vaaka- että pystysuunnassa puun ja betonin välillä. NILCO® on toimivaksi testattu ratkaisu, joka on sekä nopea että helppo asentaa rakennustyömaalla. NILCO®-kiinnikkeitä tarvitaan vähemmän kuin ruuveja tai nauloja siirtämään samoja tai jopa suurempia leikkausvoimia. Siksi se on myös kustannustehokkaampi ja aikaa säästävä ratkaisu.

Ideasta prototyyppiin

DELTABEAM®-liittopalkkeja on käytetty hybridirakenteissa vuodesta 2012, mutta liittovaikutusta ei ole aina hyödynnetty laataston rakentamisessa, koska puun ja betonin yhteensopivuutta ei ole dokumentoitu. CLT-laatat kantoivat suurimman osan kuormasta. Päällysbetonia käytettiin vain äänieristykseen ja kiinteämmän ja vakaamman kansirakenteen aikaansaamiseksi. DELTABEAM®-hybridirakenne voi saavuttaa täyden potentiaalinsa liittorakenteena vain, jos myös muu rakenne on suunniteltu sitä varten.

Ratkaisu, jonka tunnemme nykyään nimellä NILCO®, on täydellinen yhdistelmä Raimo Lehtisen kokemusta ja tuotetuntemusta hänen hallitustyöstään puurakenteiden naulalevyjä valmistavassa Ristek-yhtiössä sekä liiketoimintajohtaja Simo Hakkaraisen ajatusta kiinnikkeen tarpeellisuudesta. Peikolla oli jo pohdittu uusia naulalevyihin perustuvia ratkaisuja, mutta jostain syystä näitä kehitysprojekteja ei ollut aloitettu. Nyt oli oikea aika lähteä liikkeelle.

Vuonna 2020 Peikko testasi erilaisia ​​betoniin upotettuja naulalevymalleja puun ja betonin välisellä yhdensuuntaisella leikkausvoimalla. "Se toimi. Se toimi itse asiassa todella hyvin. Siinä vaiheessa tiesimme, että olemme tekemässä jotain uutta", Lehtinen muistelee.

Testattu ja hyväksytty

Kun idea oli nähty päivänvalon, aloitti Peikko perusteellisen testauksen ja yksityiskohtien viilaamisen. Peikko kehitti yhteistyössä Ristekin kanssa U-muotoisen naulalevyn, jonka paksuus on 2 mm. Naulalevy oli riittävän vankka toimimaan puhtaasti rakentavasti, terästä käytettiin mahdollisimman vähän, ja samalla se oli helppo valmistaa. Ristek valmistaa NILCO®-kiinnikkeitä pitkälle automatisoidussa naulalevytuotannossaan vankalla rakennusalan asiantuntemuksella ja tietotiedolla.

Ensimmäiset testit tehtiin koronasulun aikana kotioloissa, Hakkaraisen omassa autotallissa. Lehtinen ja Hakkarainen yrittivät löytää parhaan tavan kiinnittää NILCO®-kiinnikkeet CLT-laattaan. He ottivat lähtökohdaksi rakennustyömaan olosuhteet ja miettivät miten asentajien olisi- helppo käsitellä tuotetta sitä asentaessaan? Ensimmäinen yritys kiinnittää NILCO® puulaattaan tehtiin lekalla, mutta ratkaisu osoittautui liian hitaaksi ja käsityövaltaiseksi. Toinen yritys tehtiin iskuporakoneella, joka toimi hyvin ja teki asennuksesta sekä nopean että helpon.

"NILCO® on korona-aikaisen harrastustyön tulos", Lehtinen naurahtaa.

Eurofinsillä teetetty kolmannen osapuolen testi vahvisti sen, minkä Peikko jo tiesi:  NILCO® toimi suunnitellusti. Myös myöhemmät käytännön kokeet rakennustyömaalla sujuivat hyvin. Asentajat antoivat positiivista palautetta ja pitivät NILCOa® käyttäjäystävällisenä ratkaisuna, joka oli helppo ja nopea asentaa.

Uusia mahdollisuuksia hybridirakenteiden suunnitteluun ja toteutukseen

Laattaan asennettavien NILCO®-kiinnikkeiden määrä riippuu hyötykuormien vaatimuksesta, jännevälien pituudesta sekä laatan paksuudesta.  Erittäin korkea kantavuus saavutetaan asentamalla vain 6-8 NILCO®-kiinnikettä neliömetrille, mikä tekee siitä erittäin kilpailukykyisen ratkaisun sekä lukumäärän että kokoonpanonopeuden suhteen. Erillisiä raudoitusvälikkeitä ei tarvita tukemaan raudoitusverkkoa, koska NILCO® toimii myös välikkeenä. Ne ovat myös riittävän tukevia, joten niiden yli voidaan kävellä turvajalkineilla, mikä on rakennustyömaalla kätevää.

NILCOn® ansiosta DELTABEAM®-liittopalkista tulee entistä houkuttelevampi ratkaisu hybridirakenteisiin. Se mahdollistaa ohuen välipohjarakenteen ja pidemmät jännevälit, jolloin tiloista tulee avoimia ja muuntojoustavia. "Hybridirakentamisessa on kyse eri materiaalien etujen yhdistämisestä ja hyödyntämisestä optimaalisen tuloksen saavuttamiseksi. Tässä NILCO® on mukana pienenä detaljina, Lehtinen sanoo.

Markkinoiden imu vetää

NILCO® on nyt läpimurron partaalla. Se on saanut jo paljon positiivista palautetta alan asiantuntijoilta ja seuraavat askeleet ovat tosielämän pilottiprojekteja uusien rakennushankkeiden yhteydessä. Uuden tuotteen saaminen markkinoille kestää kauan, sillä suunnittelijat ja rakennusinsinöörit on vakuutettava, suunnittelutyökalut päivitettävä ja rakennusmenetelmiä kehitettävä. Tuotteen edut puhuvat kuitenkin puolestaan.

Entä sitten tulevaisuus? Rakennusteollisuus kehittyy jatkuvasti, ja jos NILCO® hyväksytään rakennusteollisuuden standardiratkaisuksi, ne voidaan asentaa valmiiksi CLT-laattoihin jo tehtaalla. Se nopeuttaa kokoonpanovaihetta ja tekee prosessista entistä kustannustehokkaamman, Lehtinen päättää.


Share
Takaisin artikkeleihin