Hankkeen toteuttavat yhteistyössä Lahden Tilakeskus, Betoniteollisuus ry ja Talonrakennusteollisuus ry. Lisäksi valmistelussa ovat olleet mukana NCC Suomi Oy, Peikko Finland Oy, Ramboll Rakennetekniikka sekä Mittaviiva Oy.
Runkomateriaalina betoni
Rakennuksen runkomateriaaliksi valikoitui betoni, jolla on Lahden talousalueella merkittävä rooli niin talouden kuin työllisyyden kannalta. Kehitystyössä kiinnitetään erityistä huomiota betonirakentamisen laadun lisäksi hankkeen organisointiin sekä tiedonhallinnan sujuvuuteen.
Yksi tavoitteista on kehittää nykyistä parempia ja aukottomampia menetelmiä rakentamisen laadunhallinnan parantamiseksi. Hankkeessa viestitään säännöllisesti rakennusprojektin etenemisestä ja siihen liittyvistä ratkaisuista mm. tiedotteiden ja videoblogien muodossa.
Monitoimitalo tarvitsee muuntojoustavat tilat
Talon tulevat käyttäjät ovat päiväkoti, alakoulu sekä kirjasto. Saman katon alle tulee myös liikuntasali, kädentaitojen tilat sekä vuokrattavia kokoustiloja. Suunnittelussa on korostettu tilojen monitoimisuutta, joustavuutta ja avoimuutta.
- Peikon DELTABEAM® on muuntojoustava ja kustannustehokas tilaratkaisu Rakokiven kaltaiseen kohteeseen, kertoo myyntijohtaja Heikki Jäämaa. Teräksisen palkin ja betonin yhdistelmä mahdollistaa pitkät jännevälit ja samalla se jättää hyvin tilaa LVIS-asennuksille. Palkissa on myös sisäänrakennettu palosuojaus, eli erillistä palosuojausta ei työmaalla tarvitse tehdä, hän lisää.
Miten terve rakentaminen toteutetaan DELTABEAMIN® osalta Rakokivessa?
Jäämaan mukaan Peikko on mallintanut kohteen liittopalkit yhteisen pilvimallinnuksen, Model Sharingin avulla. Lähtötietojen merkitys on tärkeä, jotta palkit voidaan suunnitella juuri oikeanlaisina. Lisäksi rakennesuunnittelijoille toimitettiin tarjousasiakirjojen yhteydessä ohjeistus välipohjan kosteudenhallinnasta.
Ennen valua tulee varmistua oikeasta, suunnitelmien mukaisesta, betonilaadusta. Kuivumisen kannalta tärkeää on erityisesti matala vesi-sementtisuhde ja riittävän korkea lujuusluokka. Valamisen jälkeen kuivatuksen olosuhteista, kuten riittävästä lämmityksestä, kosteudenpoistosta ja puhtaanapidosta, pitää varmistua.
- Ennen betonin pinnoitusta tulee varmistaa mittauksin, että alue on riittävän kuiva. Kyseinen ohje on mainittu myös Kuivaketju10-riskilistassa, Jäämaa summaa.
Kuivaketju10 -toimintamalli käytössä
Rakokiven monitoimitalolle on asetettu korkeat tilojen joustavuus- ja sisäilmatavoitteet. Kosteudenhallinnan osalta noudatetaan uutta Kuivaketju10-toimintamallia, jolla pyritään estämään kosteusvaurioiden syntyminen rakennusprosessin eri vaiheissa. Toimintamalli sisältää riskilistan ja todentamisohjeen, jossa on esitetty kymmenen keskeisintä kosteusriskiä. Niiden hallinnalla voidaan välttää yli 80% kosteusvaurioiden seurannaiskustannuksista. Kohteessa on oma kosteudenhallintakoordinaattori, joka käytännössä huolehtii Kuivaketju10-toimintamallin toteutumisesta.
Rakokiven monitoimitaloa rakennetaan sääsuojan alla siihen saakka kunnes vesikatto ja lopulliset ulkopinnat valmistuvat. Suojan ansiosta työmaa toimii läpi vuoden ilman lämpötilasta tai kosteudesta huolimatta. Sen lisäksi työmaan energiantarve vähenee ja työturvallisuus sekä -olosuhteet paranevat kun pinnat pysyvät kuivina ja lumettomina.
Rakokiveen.fi-verkkosivustolla julkaistaan videoblogia, jossa alan ammattilaiset kertovat projektin etenemisestä. Julkaisut löytyvät myös sosiaalisesta mediasta aihetunnisteilla #rakokiveen ja #betonikuivuu.
LUE LISÄÄ:
DELTABEAM® mahdollistaa muuntojoustavat, avoimet tilat >
Katso lisää Peikon referenssejä >