Uusi musiikkitalo Fuuga toteutetaan allianssimallilla, jossa Turun kaupungin kumppanina toimivan allianssiryhmittymän muodostavat Hartela, PES-Arkkitehdit Oy sekä WSP Finland Oy. Allianssimallissa osapuolet vastaavat yhdessä hankkeen suunnittelusta, toteutuksesta ja riskeistä. Hanke on mittava, sillä sen rakentamiskustannukset ovat 90,5 miljoonaa euroa ja pinta-ala on hulppeat 11 380 m2.
Havainnekuvat: PES-Arkkitehdit
Kulttuurin näyttämö
Musiikkitaloon rakennetaan kaksi salia, joista konserttisalina toimivaan pääsaliin mahtuu 1 300 katsojaa. Lisäksi 300-paikkainen monitoimisali palvelee harjoitussalina sekä erilaisten tapahtumien näyttämönä.
Fuugaan on tulossa myös kaikille avoin ravintola sekä kattotasanne puutarhoineen, mikä asettaa rakenteille ja äänieristykselle omat vaatimuksensa. Rakennus täydentää valmistuttuaan Aurajoen varren kulttuurirakennusten ketjua ja on varmasti mielenkiintoinen vierailukohde myös ulkomaisille kävijöille.
Akustiikka pääroolissa
Fuugan pääsali on suunniteltu orkesterimusiikin ehdoilla ja sen lava on mitoitettu 100 esiintyjälle. Osa näyttämöstä on laskettavissa orkesterimontuksi, joten se mahdollistaa myös oopperan tai baletin esittämisen. Huippuluokan akustiikasta vastaa maailmankuulu akustikko Eckhard Kahle, joka on suunnitellut myös Stavangerin konserttisalin Norjassa sekä Philharmonie de Parisin Ranskassa.
Talon runko koostuu teräksestä ja betonista, ja rakentamisessa hyödynnetään mahdollisimman paljon esivalmistettuja komponentteja. Lämpöä taloon tuovat puupinnat, joita tulee olemaan runsaasti talon sisäpuolella.
Peikko toimittaa runkoon runsaasti erilaisia liitososia sekä DELTABEAM® Green -liittopalkkeja ja PETRA® Green -laattakannakkeita. Kenkälaatikon muotoisessa pääsalissa on jopa 40 metriä pitkät jännevälit, joten mikä tahansa runkoratkaisu ei hankkeeseen sovellu.
Sinfonista sointia rytmittävät salin erilaiset puupinnat sekä yläikkunoista näkyvä taivas. Puuverhousten geometriaa on mallinnettu akustikkojen kanssa, ja osaa parvekekatsomoista ympäröivät ääniaukot. Akustiikasta ei tingitä piiruakaan – etenkään kun tavoitteena on rakentaa yksi maailman parhaista konserttisaleista.
Räätälöityjä ratkaisuja ja tiviistä yhteistyötä
Hartelan työmaapäällikkö Eerik Kylä-Kaila kertoo, että Fuugan työmaalla paikallavaluna tehdyt, pääosin kaarevat seinärakenteet poikkeavat tavanomaisesta rakentamisesta. Vaikka elementtejä käytetään työmaalla paljon, on myös paikalla valettavia rakenteita runsaasti.
Peikon myyntipäällikkö Ville Saarisen mukaan Peikon laaja ratkaisuvalikoima on päässyt loistamaan Musiikkitalon rakentamisessa
- Paikallavalurakenteissa ARBOX®-työsaumaradoitteet ja WELDA®-kiinnityslevyt ovat olleet suurimassa roolissa, Saarinen toteaa.
Saarisen korostaa hankkeen ainutlaatuisuutta, ja siksi toimituksiin on sisältynyt paljon suunnitelmien mukaan räätälöityjä tuotteita. Saarinen painottaa tiiviin yhteistyön merkitystä niin Peikolla sisäisesti kuin asiakkaan kanssa, jotta toimitukset onnistuvat toivotulla tavalla.
- Nostan hattua Hartelan porukalle Fuugan työmaalla. Heillä tuntuu olevan aina homma hanskassa ja yhteistyö on ollut todella sujuvaa. Näin mittavassa hankkeessa se on ensiarvoisen tärkeätä, Saarinen kiittää.
Myös Kylä-Kaila korostaa sujuvan yhteistyön merkitystä.
- Yhteistyö Peikon kanssa on ollut hyvää. Olemme kuunnelleet toisiamme puolin ja toisin sekä kyenneet tekemään korjausliikkeitä mikäli siihen on ollut tarvetta. Peikko on myös tuonut projektiin lisäarvoa tarjoamalla vihreät arvot täyttäviä tuotteita, kuten DELTABEAM® Green -liittopalkkeja. Arvostan myös sitä, että erilaisia työsaumaraudoitteita on saatu työmaalle vaivatta.
LUE MYÖS:
Referenssi: Jorvin sairaalaan uusi, hiilineutraali osastorakennus
Peruspulttien ABC - laadukkailla liitoksilla hyvä startti rakennushankkeelle
Hartaansilta Oulussa on siltarakentamisen taidonnäyte