Kerro lyhyesti itsestäsi ja roolistasi Peikolla!
Opiskelin rakennesuunnittelua Bratislavan yliopistossa Slovakiassa. Valmistuin vuonna 2007, ja tulin samana vuonna Peikko Slovakiaan töihin. Olen myös työskennellyt Peikon Itävallan yksikössä. Nykyään vastaan monien Peikon tuotteiden laskelmista erilaisissa projekteissa.
Olit mukana ensimmäisissä projekteissa, joissa DELTABEAM®-liittopalkkeja käytettiin CLT-puulaattojen kanssa Itävallassa. Mitä voisit kertoa tuosta ajasta?
Projektit lähtivät liikkeelle asiakkaan uteliaisuudesta kokeilla jotakin erilaista ja samalla löytää ratkaisuja käsillä olleisiin haasteisiin. Puurakentaminen on hyvin yleistä Itävallassa, mutta sillä on arkkitehtonisia rajoitteita eikä se salli matalia välipohjia. DELTABEAM® oli oivallinen ratkaisu asiakkaan tarpeeseen, vaikka rakennustapa ei ollutkaan tuolloin vielä standardoitu. Kävimme rakennesuunnittelijan kanssa pitkät keskustelut löytääksemme parhaiten soveltuvan ratkaisun ja koitimme hyödyntää käytännön oppeja. Ensimmäisissä projekteissa opimme uutta samalla kun rakennustyöt edistyivät, mutta se oli kuitenkin lähtölaukaus uudelle puurakentamisen tavalle.
Miten markkina on sittemmin muuttunut?
Ympäristöasioilla on nykyään erittäin suuri painoarvo, mikä on avannut ovia hybridirakentamiselle. Projektien toteutusta helpottaa myös se, että rakennustavat ovat kehittyneet ja niille on nykyään olemassa standardit.
Miten näet Peikon roolin edelläkävijänä ja erityisesti DELTABEAM®in vaikutukset muutokselle?
Rakentaminen kiihtyy ja projektit ovat entistä suurempia, ja mielestäni Peikko tuo lisäarvoa hybridirakentamisen projekteihin. Peikolla tehdään kovasti töitä sen eteen, että asiakas saa pulmaansa ratkaisun, vaikka sitä ei olisi vielä edes olemassa. Se on itse asiassa ollut monen innovaation alku, eli olemme kehittäneet uusia ratkaisuja vähän kerrallaan ja siten kehittäneet myös markkinaa. Peikon uusien tuotteiden testausprosessi on myös perinpohjainen, joten voimme seisoa selkä suorana uusien ratkaisujemme takana.
Mikä on Peikon tuotekehityksen perusta ja miten Peikko ennakoi tulevaisuuden tarpeita
Henkilökohtaisesti en ole kehitysprojekteissa mukana, mutta olen tarkistellut lukuisten potentiaalisten innovaatioiden soveltuvuutta käytäntöön. Osa tuotekehitysideoista tulee asiakkailta ja osa keksitään talon sisällä. Peikon R&D-osasto on hyvin aktiivinen ja kokenut ja panostamme paljon kehitystyöhön. Edelläkävijänä seuraamme tietenkin tarkasti mitä markkinassa tapahtuu ja kokeilemme ennakkoluulottomasti uusia ratkaisuja. Lisäksi jatkojalostamme jo olemassa olevia tuotteitamme, se on myös tärkeä osa tuotekehitystyötä.
Millaisena näet hybridirakentamisen tulevaisuuden?
Tulevaisuus näyttää todella valoisalta. Samalla kun pidempien jännevälien tarve kasvaa, myös materiaalien laatu paranee. Toki elementtien välisissä pysty- ja vaakaliitoksissa on parantamisen varaa - ne vaikuttavat paitsi kuormien siirtoon, myös rakennuksen korkeuteen ja tilavuuteen. Veikkaan myös, että materiaalien saatavuus tulee osaltaan vaikuttamaan tulevasuuden rakennustapoihin, nythän teräksen ja puun hinta on korkealla. Ja ympäristönäkökulmasta on aina tarvetta vihreämmille rakentamisen ja suunnittelun ratkaisuille.