1980-luvun alkupuolella pilarien perustusliitoksia tehtiin yleisesti holkkiperustuksia käyttäen.
“Tapa oli suorastaan aataminaikuinen; sitä oli käytetty jo antiikin Rooman aikoina. Vaikka holkkiperustusten käyttö ajoi asiansa, se ei ollut erityisen nopea eikä turvallinenkaan tapa,” kuvailee Raimo Lehtinen. Lehtinen aloitti uransa Peikolla tuotekehitysinsinöörinä vuonna 1989.
Toinen yleisesti käytetty liitostapa oli hitsaaminen. Suunnittelijan näkökulmasta se hankaloitti mitoitusta. Toisaalta työmaalla hitsaaminen oli aikaavievä ja kömpelö työtapa. Parantamisen varaa selvästi oli.
Peikon tuotekehitysosastolla lamppu syttyi – mitä jos liitoksissa käytettäisiinkin pultteja?
Ensimmäistä kertaa pulttiliitoksia käytettiin vuonna 1983, ja rakennusliikkeet löysivätkin nopeasti niiden suurimmat hyödyt: rungon pystyttäminen nopeutui huomattavasti, ja liitoksessa oli säätövaraa. Työmaalla pulttiliitokset myös madalsivat perustuksia merkittävästi sekä vähensivät lisätukien tarvetta. Uuden pilariliitostavan avulla rakennushanke valmistui neljä kertaa nopeammin kuin millään kilpailevalla ratkaisulla.
Vain paranee vanhetessaan
1980-luvulta tähän päivään on pitkä matka, mutta tekniikka on yhä toimiva ja ylivertainen.
“Tuotteen ominaisuuksia on vuosien saatossa kehitetty, jotta suunnittelijoiden ja rakennusliikkeiden tarpeisiin voidaan paremmin vastata,” kertoo Jorma Kinnunen, Peikon tuotekehityksen Senior Manager. Esimerkiksi 1990-luvun alkupuolella kehitettiin pilarikengästä kevyempi malli.
Vaatimusten mukaan
Nykypäivänä useilla Peikon tärkeimmillä tuotteilla on ETA-arviointi ja CE-merkintä, kuten myös eri maissa paikallisia hyväksyntöjä. “Kansainväliset hyväksynnät ovat olleet aina Peikolle tärkeitä, sillä ne ovat paras todiste tuotteidemme hyvästä laadusta,” selventää Kinnunen.
“Seuraamme tarkasti rakentamisen ja suunnittelun standardien kehitystä, mikä jo sinällään on haastavaa. Toimimme useissa maissa ja vastaamme paikallisiin vaatimuksiin siellä missä olemme.”