Helsingin musiikkitalo, Helsinki, Suomi

  • Rakennuksen tyyppi:
  • Koulutus ja kulttuuri
Kartta koko ruudulle Sulje

Helsingin uusi Musiikkitalo avattiin huhtikuussa 2011. Rakennuksen sijainti pääkaupungin sydämessä ja akustisten tilojen tarkat tekniset vaatimukset tekivät uudesta huippuluokan konserttitalosta Peikolle ainutkertaisen ja haastavan projektin. Kohteeseen toimitettiin 1 500 metriä Deltapalkkeja sekä noin 200 liittopilaria, liikuntasaumaraudoitteita ja ontelolaattakannakkeita sekä muutama tuhat valuosaa kuten kiinnityslevyjä, ankkurointipultteja ja seinäkenkiä.

Uusien sävelmien luontia

Kesästä 2008 lähtien Peikko toimitti teräskomponentteja Musiikkitalon rakennustyömaalle, joka sijaitsee aivan Helsingin keskustassa. Musiikkitalo avautui vuoden 2011 syksyllä. Noin 36 000 neliömetrin kokoisten tilojen päärakentaja on helsinkiläinen rakennusyhtiö SRV, joka voitti kesällä 2008 pidetyn tarjouskilpailun Musiikkitalon rakentamisesta. SRV toimii monissa Suomen suurissa kaupungeissa sekä Venäjällä ja Baltian maissa. Musiikkitalon rakennuksen omistaa kiinteistöosakeyhtiö Helsingin Musiikkitalo, jonka osakkaita ovat Suomen valtio, Senaattikiinteistöt, Helsingin kaupunki ja Yleisradio. SRV:n tilaus Peikolle käsitti 1 500 metriä Deltapalkkeja, noin 200 liittopilaria, liikuntasaumaraudoitteita ja ontelolaattakannakkeita sekä muutaman tuhat valuosaa kuten kiinnityslevyjä, ankkurointipultteja ja seinäkenkiä. Kyseisiä valuosia käytettiin pääosin rakennuksen yleisissä tiloissa.

 

 

Sopivat tuotteet sekarunkoon

Peikon toimitukset Musiikkitalon rakennustyömaalle alkoivat syyskuussa 2008, ja ne jatkuivat vuoden 2009 loppuun saakka. SRV:n hankintajohtajan Ari Ojalan mukaan yhtiö päätti käyttää Peikon tuotteita Musiikkitalon rakentamisessa, koska ne sopivat parhaiten yhteen rakennuksen arkkitehtonisen suunnitelman kanssa. "Teimme paljon tutkimuksia ja vertailuja, mutta lopulta totesimme, että kaikissa muissa ratkaisuissa olisi ollut ongelmia rakenteen suhteen. Olemme käyttäneet Peikon teräsrakenteita aiemmin monissa muissa projekteissa, joten tunnemme niiden soveltuvuuden hyvin", Ojala toteaa.

Ennen Musiikkitalon projektia SRV on tehnyt Peikon kanssa Suomessa yhteistyötä monissa rakennuskohteissa. SRV:n hankintapäällikkö Kirsi Weinreich kertoo, että Musiikkitalon monimuotoinen rakenne ja sen sekarunko tekevät projektista ainutkertaisen. "Musiikkitalon runko koostuu osittain paikallavalettavasta osuudesta sekä osittain valmiista teräsrakenteista ja betonielementeistä. Joissakin paikallavaletuissa rakenteissa on pitkiä jännemittoja, ja pääkonserttisalin rakenteet ovat korkeita", Weinreich kertoo. "Musiikkitalon rakentamiseen liittyi tarkkoja vaatimuksia, ja rakennus tuli eristää täysin ulkopuolelta tulevilta ääniltä ja tärinältä. Akustiikka ja äänieristys ovat rakennuksen sisällä tärkeitä seikkoja, joihin kiinnitetään erityistä huomiota", hän sanoo. Ojala painottaa, kuinka hyvin Deltapalkit ja liittopilarit sopivat yhteen betonin kanssa. "Rakennusta ei tarvinut peittää työskentelyn aikana, mikä on tärkeää näin keskeisellä sijainnilla. Tuotteet olivat myös kustannustehokkaita, ja ne sopivat budjettiin", hän lisää.

Rakennuksen kokonaisbudjetti oli 140 miljoonaa euroa, mihin sisältyy rakennuksen suunnittelu ja rakentaminen. Weinreich on samaa mieltä Ojalan kanssa. "Alkuperäinen rakennesuunnitelma muutettiin sopivaksi Deltapalkeille ja liittopilareille, joiden toimitukset saatiin käyntiin hyvin nopeassa aikataulussa", hän sanoo. Weinrich mainitsee myös, että yhteistyö Peikon kanssa sujui erittäin hyvin. "Tavoitteenamme oli tehdä rakennuksesta loppukäyttäjille niin hyvä, että siellä voidaan todella nauttia hyvästä musiikista. Sovitun rakentamisaikataulun noudattaminen ja sovitussa budjetissa pysyminen olivat haasteellista, koska rakennuksen käyttötarkoitus on niin ainutkertainen", hän toteaa.

 

 

Akustista arkkitehtuuria

Peikon Petri Kalliokoski toteaa, että projekti oli ainutkertainen myös rakennuksen akustisten vaatimusten vuoksi. "Musiikkitalo oli täysin omanlaisensa projekti - ei niinkään sen rahallisen arvon tai koon vuoksi, vaan itse rakennuksen käyttötarkoituksen takia. Musiikkitalo sekä sen runko ja tukirakenne täytyi rakentaa täysin äänenpitäviksi, sillä tiloihin tuli konserttisali, jossa on paikat 1 700 ihmiselle, sekä viisi pienempää salia, jotka toimivat sekä harjoitussaleina että pienempinä konserttisaleina 40-50 ihmiselle", Kalliokoski sanoo. "Sellaisenaan rakennuksen arkkitehtuuri on kaikkea muuta kuin perinteinen. Yksityiskohtaisten akustisten vaatimusten noudattaminen oli haasteellista kaikille projektin osapuolille", hän lisää. Konserttisalin ja viiden pienemmän salin lisäksi Musiikkitaloon tuli myös kahviloita, myymälä, ravintola, toimistoja sekä ulkoterassi. Rakennuskokonaisuuden on tarkoitus antaa Helsingille akustisesti ensiluokkainen konserttisali sekä tilat musiikin opiskeluun. Rakennuksen pääasiallisia käyttäjiä ovat Sibelius-Akatemia, Helsingin kaupunginorkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri.

Kalliokosken mukaan myös Musiikkitalon sijainti Helsingin ydinkeskustassa ja rakennuksen odotettu käyttöikä asettivat rakentajille haasteita. Musiikkitalo sijaitsee Helsingin keskustassa Mannerheimintiellä, vastapäätä eduskuntataloa. Aiemmin paikalla sijaitsivat Valtion rautateiden historialliset puumakasiinit, jotka tuhoutuivat tulipalossa toukokuussa 2006. "Rakennuksen keskeinen sijainti oli melkoisen vaativa rakennusvaiheen logististen järjestelyjen kannalta. Rakennuksen suunniteltu käyttöikä, noin 200 vuotta, teki projektista entistäkin vaativamman. Kyseessä ei siis ole mikään tavallinen projekti", hän toteaa.

 

Räätälöityjä tuotteita

SRV:n tilaus Peikolle koostui sekä perinteiseen tuotevalikoimaan kuuluvista tuotteista että erityisesti projektia varten räätälöidyistä tuotteista. "Mikäli tarvittavaa kiinnitysosaa ei ole ollut Peikon vakiotuotelistalla, teetätimme osia Peikolla kilpailukykyiseen hintaan. Toimitusajat olivat myös nopeita", Weinreich kertoo. "Saimme kiinnitysosia antamamme toimitusaikataulun mukaisesti ja myös pikatoimituksina, kun suunnitelmat muuttuivat viime hetkellä", hän lisää. Peikko toimitti Musiikkitalon rakennusmaalle komponentteja useita kertoja viikossa, mikä vastasi hyvin työmaan tarpeita. Toimitukset jatkuivat vuoden 2009 loppuun saakka. "SRV:n alkuperäisen tilauksen suuruus on kasvoi jonkin verran projektin edetessä. Musiikkitalo on meille monella tavalla poikkeuksellinen projekti, jossa tuotteittemme laadukkuus ja soveltuvuus antavat rakennukselle lisäarvoa", Kalliokoski toteaa lopuksi.

Lue lisää down-arrow.png

Mikäli tarvittavaa kiinnitysosaa ei ole ollut Peikon vakiotuotelistalla, teetätimme osia Peikolla kilpailukykyiseen hintaan. Toimitusajat olivat myös nopeita.

Kirsi Weinreich, Hankintapäällikkö, SRV

Hankkeen tiedot

Hankkeen koko:
36 000 m2
Hankekehittäjä:
Senaatti-kiinteistöt
Rakennusliike:
SRV Rakennus Oy
Rakennesuunnittelija:
Vahanen Oy
Arkkitehti:
LPR-Arkkitehdit Oy
Toimitusvuosi:
2008
Valmistumisvuosi:
2011

Ota yhteyttä

Heikki Jäämaa

Heikki Jäämaa

Myyntijohtaja

Mobiili 040 712 3432
[email protected]