Holiday Club Saimaa –hanke käynnistyi pari vuotta sitten, kun viikkolomaosakeliiketoimintaa Euroopan laajuisesti harjoittava Holiday Club Resorts Oy teki päätöksensä sopivasta sijainnista. Sijaintivaihtoehtoja oli Holiday Club Resortsin toimitusjohtajan Vesa Tengmanin mukaan alun perin neljä, kaksi Ruotsissa ja kaksi Suomessa.
”Täällä on riittävät matkustajavirrat jo valmiiksi. Se on elinehto tämänkokoisen investoinnin onnistumiseksi”, Tengman sanoo.
Tärkeä ehto oli myös investoinnin takaisinmaksuajan minimointi. Tästä syystä rakennuttaja päätyi projektinjohtomuotoiseen urakkaan. Urakkakilpailun voitti projektinjohtourakoinnin uranuurtaja SRV, tarkkaan ottaen konserniin kuuluva SRV Rakennus Oy.
”Halusimme luonnollisesti uudishankkeeseen kuuluvan kylpylähotellin ja monitoimihallin käyttöömme niin nopealla aikataululla kuin mahdollista”, sanoo Holiday Club Resortsin rakennuspäällikkö Mikko Järvinen.
SRV puolestaan haki kaikki mahdolliset keinot, jotta tilaajan toive minimiaikataulusta toteutuisi. Tämä johti jopa siihen, että jo valmiita suunnitelmia muutettiin urakoitsijan ehdotettua teräksen alkuperäistä laajempaa käyttöä kohteessa.
Valtava työmaa
Lappeenrantaan nykyisin kuuluva, rakennuttajan vertailussa parhaaksi sijaintipaikaksi osoittautunut Joutseno kantoi kortensa kekoon venymällä nopeaan aikatauluun kaavoituksessa sekä tarvittavan infran rakentamisessa. Neitseelliseen maastoon rakentamisesta ei ollut kysymys, sillä samalla tontilla sijaitsi Rauhan mielisairaala 1920-luvulta aina 1990-luvulle.
”Hankekokonaisuuteen kuuluu sekä uudisrakentamista että vanhojen, hotellikäyttöön muunnettavien kiinteistöjen kunnostamista. Uudisrakentamisen osuus on selvästi hallitseva”, sanoo tämän projektinjohtourakan teknisen toimiston päällikkö Veli Siikonen SRV:stä.
Hankinnoista merkittävimpiin kuuluu Peikon toimittama kylpylähotellin ja monitoimihallin teräsrunko. Yhteensä työmaalle matkasi tarkkaan säädellyllä aikataululla 400 deltapalkkia, 489 liittopilaria sekä kattoristikoita ja muita teräspalkkeja. Monitoimihallin runko oli suunniteltu teräksiseksi hankkeen alusta lähtien, mutta kylpylähotellissa runko vaihtui betonisesta teräksiseksi, jonka Peikko paitsi toimitti myös suunnitteli.
”Teräsrungon toimitukset alkoivat kesäkuussa 2010 ja viimeiset runkoasennukset valmistuivat keväällä 2011. Etenkin hankkeen saimme merkittävää aikatauluetua siitä, että valitsimme rungoksi teräksen hankkeen kaikissa rakennuksissa”, kertoo työmaan vastaava mestari Martti Kutila SRV:stä.
Monipuolista teräksen käyttöä
Teräs on ollut kautta linjan suosiossa materiaalivalinnoissa muutoinkin kuin rungossa. Kylpylän altaiden materiaalitoimittajaksi SRV valitsi aikataulusyistä haponkestäviin teräsaltaisiin erikoistuneen itävaltalaisen yrityksen. Suomessa Holiday Club Saimaan hanke on ensimmäinen, jossa sekä runko että allasrakenteet on valmistettu teräksestä. Nykyinen teräsrakennetekniikka monipuolisine pintakäsittelyvaihtoehtoineen mahdollistaa tämän.
”Peikko on hyvä esimerkki innovatiivisesta linjasta omien tuotteiden kehittämiseksi. Esimerkiksi pintakäsittely on kehittynyt huomattavasti vuosikymmenten takaisesta”, Veli Siikonen sanoo.
Pintakäsittelyosaamiselle on ollut laajaa käyttöä Holiday Club Saimaa –hankkeessa; esimerkiksi kylpylähotellin liittorakenteiset pilarit on sekä kuumasinkitty että maalattu. Näin äärimmäiselle kosteusrasitukselle alttiit rakenteet kestävät niiltä odotetun käyttöiän. Vastaava raudoitetun betoniytimen ja teräskuoren muodostama liittorakenne on myös monitoimihallin pilareissa. Hallin yläpohjan ’puhtaat’ teräsrakenteet on suojattu palonsuojamaalilla, mikä on tärkeää turvallisuuden maksimoimista muun muassa jäähallikäyttöön muunnettavissa tiloissa.
Valtaosa rakennesuunnitelmista on Pöyry Civil Oy:n käsialaa. Poikkeuksena on kylpylähotellin kantava runko; sen suunnitteli Peikko Group.
”Se, että materiaalin toimittaja vastaa itse suunnittelusta, ei aina ole helposti kokonaisuuteen sovitettava asia. Peikon tapauksessa tämä ratkaisu on toiminut hyvin”, Martti Kutila toteaa.
Kylpylän rakenteissa erityishaasteita
Holiday Saimaa Clubin monitoimihalli on muodoltaan suhteellisen tavanomainen rakennus. Kylpylähotelli on kaikkea muuta kuin sitä, ennen kaikkea mutkikkaan geometriansa johdosta.
”Lisäksi kylpylärakennuksen laaja koko toi suunnitteluun vaativuutta. Rakennus oli tarkoituksenmukaista jakaa lohkoihin liikuntasaumoilla, mutta toisaalta umpinaisten betoniseinien tai jäykistävien teräsristikoiden käyttö ei ollut suotavaa. Koko rakennuksen korkuisina mitoitettavat liittopilarit tarjosivat tähän tilanteeseen erinomaisen ratkaisun”, perustelee hankkeen rakennesuunnittelusta vastaava Esko Jussila Pöyry Civil Oy:stä.
Geometrian mutkikkuus johti myös siihen, että tavanomaisten pulttiliitosten asemesta osa liitoksista oli järkevää toteuttaa hitsatuin liitoksin.
”Kylpylän deltapalkkien ja liittopilarien risteyskohdissa oli viisasta menetellä näin”, Martti Kutila toteaa.
Myös kylpylän rakenteiden lukuisat korkeuserot tuottivat paljon työtä yksityiskohdissa – niin suunnittelupöydän ääressä kuin työmaallakin.
”Näissä yksityiskohdissa oli oltava erityisen tarkkana mittavirheiden välttämiseksi. Sujuvalla yhteistyöllä suunnitteluvirheet voitiin välttää, mikä on merkittävä saavutus näin mutkikkaassa rakennuksessa”, Esko Jussila toteaa.
Vastaavasti työmaa ylsi virheettömään suoritukseen, ja kaikki teräsrakenteet valmistuivat suunnitellussa aikataulussa. Koko työmaa valmistui lokakuussa, parahiksi ennen kylpylähotellin marraskuisia avajaisjuhlallisuuksia.