Millimetrintarkkaa työtä
Peikon edustajana projekteissa oli myyntipäällikkö Tero Ollikainen, ja hänen mukaansa Tamglassin rakennus on hyvä esimerkki siitä, ettei mikään ongelma ole Peikolle liian vaikea pala ratkaistavaksi. "Tässä projektissa joka ikinen osa mallinnettiin etukäteen ja muotoiltiin teollisesti sen mukaan. Kaikki perustuu suunnitteluinsinöörin tuottamille hyville perustiedoille", sanoo Ollikainen ja kehuu yhteistyötä rakennesuunnittelija Pasi Hamppulan kanssa. Hamppula työskentelee tamperelaisessa suunnittelutoimistossa nimeltään SuunnitteluKortes. Sisääntuloaulan rakenne perustuu teräspilareille, Deltapalkeille ja ontelolaatoille. Myös välipohja on rakennettu ontelolaatoista. Rakennuksen uusi pinta-ala on noin 800 m2.
Palkit kahdessa osassa
Projektissa tarvittavat 40 Deltapalkkia olisivat olleet liian leveitä valmistettavaksi Peikon omassa tuotannossa, joten lukuisten testien jälkeen palkit päätettiin valmistaa kahdesta osasta. Palkit liitettiin yhteen hitsaamalla, minkä jälkeen ne maalattiin lasiruutujen toimittajan testaamalla erikoismaalilla. Maali oli tärkeä osa projektia, koska juuri maalin ja liiman yhdistelmä kiinnittää lasiruudut Deltapalkkeihin. "Lasiruutujen tarkastusmittaukset tehtiin rakennustyömaalla Deltapalkkien asennuksen jälkeen. Palkkien mittojen on vastattava laskelmia millimetrintarkasti, koska muuten suoraan Deltapalkkeihin kiinnitetyt lasiruudut eivät pysy paikoillaan", kommentoi Tero Ollikainen.
Pyöristetystä pyöreään
Rakennuksen suunnittelijan, arkkitehti Yrjö Majamaan mukaan lieriömäinen muoto ei ollut vielä näkyvissä ensimmäisissä luonnoksissa. "Alussa ajatuksena oli purkaa osa vanhaa rakennusta uuden sisäänkäynnin tieltä. Ensin halusimme tehdä rakennukseen pyöristetyn kulman. Pyöristetty muoto alkoi muuntua, kun tilaa tarvittiin enemmän. Rakennus laajeni kolmikerroksiseksi, minkä seurauksena lieriömäinen muoto alkoi hitaasti hahmottua", kuvailee Majamaa suunnittelun alkuvaiheita. Majamaan mukaan asiakas halusi imagoaan kuvastavan high-tech-ratkaisun. Pyöreä lasinen julkisivu on juuri sitä - yhtenäinen julkisivu, joka on tehty lämmitettävistä lasiruuduista. Kyseessä on Suomen oloissa ainutlaatuinen ratkaisu. Lasiruudut ovat myös koko sisääntuloaulan tärkein lämmönlähde. "Lopputuloksesta taitaa tulla yrityksen käyntikortti, juuri niin kuin suunnittelimme", toteaa Majamaa tyytyväisenä.
Kestävä ja näkymätön
Yrjö Majamaan mukaan Deltapalkit sopivat projektiin erinomaisesti, koska niillä voidaan rakentaa kestävä, "näkymätön" ja kevyt runko. "Betonipalkkeja käytettäessä lopputulos olisi ollut kömpelömpi", toteaa Majamaa. Majamaa kertoo, että vastuu runkorakenteiden suunnittelusta oli kokonaan rakennesuunnittelutoimistolla. Hänen työnsä suurin haaste oli rakennuksen sijainnin toiminnallisuuden varmistaminen ja uuden sisäänkäynnin sovittaminen olemassa olevaan rakennukseen. Uusi sisääntuloaula toimisto- ja kokoustiloineen onkin vain kymmenesosa rakennuksen kokonaispinta-alasta. "Kykenimme hyödyntämään pyöreää muotoa ja välttämään hukkatilat, suunnitteluvaiheen alussa tehty kustannusarvio myös piti koko prosessin ajan", sanoo Majamaa tyytyväisenä.
Läheistä yhteistyötä
Insinööritoimisto H. Koivikko ja sen tytäryhtiö SuunnitteluKortes olivat vastuussa Tamglassin uuden sisäänkäynnin rakennesuunnittelusta. Teräsrakenteiden suunnittelusta vastannut Pasi Hamppula kertoo, että kevään ja kesän aikana tuli vuodatettua muutama ylimääräinen litra hikeä etsittäessä ratkaisuja pyöreään rakenteeseen. "Pyöreä muoto aiheutti rakennesuunnittelulle uusia haasteita, koska valmiita lasielementtejä ei voi enää muokata rakennuspaikalla. Tavallisen suorakulmaisen rakenteen suunnittelu olisi varmasti sujunut puolet nopeammin", hymähtää Hamppula. Kiireisimpinä aikoina Hamppula oli yhteydessä Peikon insinööreihin useita kertoja päivässä. Hänen mukaansa projekti sujui hyvin ja yhteistyö Peikon kanssa oli sujuvaa. "Ensin keskustelimme siitä, kykeneekö Peikko toimittamaan erikoismittaisia palkkeja, mutta Tero Ollikainen vakuutti sen olevan mahdollista. Loppujen lopuksi palkkiin hitsattu lisälaippa on lähes huomaamaton", sanoo Hamppula.